بودجه ۱۴۰۰ یک بمب اقتصادی است

بودجه ۱۴۰۰ یک بمب اقتصادی است

یک اقتصاددان می‌گوید: اگر لایحه دولت توسط نمایندگان مجلس تصویب شود مانند یک بمب اقتصادی است که سال آینده منفجر خواهد شد به طوری که شرایط اقتصادی را رئیس‌جمهور و دولت بعدی هم نمی‌توانند کنترل کنند.

دکتر ابراهیم رزاقی، اقتصاددان و استاد بازنشسته دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران در گفت‌وگو با وطن امروز، درباره تبعات تصویب لایحه بودجه ۱۴۰۰ گفت: اگر لایحه دولت توسط نمایندگان مجلس شورای اسلامی تصویب شود مانند یک بمب اقتصادی است که سال آتی منفجر خواهد شد به طوری که شرایط اقتصادی را رئیس‌جمهور و دولت بعدی هم نمی‌توانند کنترل کنند. تورم بخشی از آسیب‌های این انفجار خواهد بود.

وی افزود: البته بعید می‌دانم کسانی که این لایحه را طراحی کرده‌اند ندانند تبعات و آثار منفی آن چیست و به نظر می‌رسد با علم و آگاهی قبلی بوده است. من هم مانند دیگر کارشناسان بر این باورم باید تغییرات اساسی در این لایحه انجام شود اما بعید است دولت این مهم را انجام دهد بنابراین از نمایندگان انتظار یک اقدام عاجل می‌رود.

عضو پیشین هیأت علمى دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران گفت: عده‌ای معتقدند اساسا این لایحه برای مشغول کردن نمایندگان و دیگر قوا به بودجه تنظیم شده تا دولت اقدامات خود را برای پیاده کردن سیاست مذاکره با غرب اجرایی کند؛ البته مذاکره که چه عرض کنم، بهتر است اسمش را بگذاریم امتیاز مجدد به آمریکایی‌ها.

این اقتصاددان با بیان اینکه در دولت مرحوم هاشمی‌‌رفسنجانی سیاست‌های دیکته شده صندوق بین‌المللی پول تحت عنوان تعدیل اقتصادی در کشور اجرایی شد، اظهار داشت: طبق این سیاست‌ها یک سازش و ارتباطی با اروپایی‌ها و آمریکایی‌‎ها در دستور کار قرار گرفت، مسیری هم که دولت امروز در آن حرکت می‌کند، خارج از این موضوع نیست.

رزاقی افزود: یکی دیگر از اصول تعدیل اقتصادی تثبیت حقوق است. این موضوع هم در کشور ما اجرایی شده به طوری که هیچ‌گاه حقوق کارمندان و کارگران به تناسب میزان تورم افزایش پیدا نکرده است. مسؤولان متوجه نیستند نسخه‌های غربی برای شرایط تورمی طراحی نشده و صرفا برای شرایط عادی است.

وی افزود: اینطور که پیداست دولت در لایحه بودجه سال آینده به شکلی طراحی کرده که حقوق کارمندان ۲۵ درصد افزایش پیدا کند اما باید توجه داشت تورم سال جاری بیش از این رقم است و مسلما سال آینده هم بیش از این خواهد بود و موضوع اینجاست که دولت تمام هزینه‌ها از جمله حقوق را به یک باره افزایش داده و حقوق جزئی از افزایش‌های رخ داده است.

رزاقی تصریح کرد: دولت می‌خواهد موضوع افزایش حقوق را سیاسی کند به طوری که در نهایت اگر سقف بودجه کاهش یافت به مردم بگوید نمایندگان اجازه افزایش حقوق را ندادند، این در حالی است که باید تغییرات در دیگر بخش‌های هزینه‌ای بودجه انجام شود.

این اقتصاددان گفت: دولت باید بر اساس قانون اساسی به وظایف خود یعنی تامین خوراک، پوشاک و مسکن اهتمام ورزد. متاسفانه شاخص‌های اقتصادی بسیار نگران‌کننده است و بخش قابل توجهی از جمعیت کشور زیر خط فقر هستند که این مسائل باید در بودجه در نظر گرفته شود.

استاد بازنشسته دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران اظهار داشت: آقای روحانی در تمام سخنرانی‌هایش می‌گوید در جنگ اقتصادی هستیم اما هیچ‌گونه شرایط دفاعی را از ایشان نمی‌بینیم. با این اصل که در جنگ هستیم موافقم، جنگ هم برای امروز و دیروز نیست، از ابتدای انقلاب در جنگ اقتصادی هستیم اما سوال این است: که در این دولت حالت تدافعی و بازدارنده داشته‌ایم؟ مقاومتی هم در برابر دشمن انجام داده‌ایم؟

 

انتهای پیام/

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید